Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

I dag presenterade Alfa Laval siffrorna för sitt tredje kvartal. Resultatet var i stort sett linje med förväntningarna. Samtidigt bekräftade Alfa Laval den bild som deras branschkollegor tidigare beskrivit. Efterfrågan är obefintlig.

Alfa Lavals orderingång, justerat för valuta och strukturförändringar, för det tredje kvartalet minskade med 15 %! Orderingången som helhet var cirka 4 % lägre än marknadens förväntningar. Vad gäller utsikterna säger bolaget ”… att efterfrågan under det fjärde kvartalet 2015 kommer att vara på samma nivå eller något högre än i det tredje kvartalet.” Inte speciellt vågade utsikter med tanke på raset i Q3.

Men situationen för Alfa Laval är på inget vis unik. I snitt har de stora verkstadsbolagen sett sin orderingång falla med över 10 % i Q3.

 

151027_Verkstad

 

Men enligt många av dom vi pratar med i Börslunch så är många positiva till verkstad. Och anledningen stavas Europa. Senaste månaden är OMX Industrial upp med 10 %. Känns lite märkligt med tanke på den globala efterfrågan.

Samma trend ser vi i USA. Senaste 3 månaderna har S&P 500 Industrials utklassat svenskt verkstadsindex. När vi nyligen körde Börslunch från New York träffade vi bland annat Kevin O’Dowd. Mäklare på Stifel Nicolaus. Han kallade nuvarande trend det för ”The pain trade.” Myndigheter och centralbanker i såväl Europa som Kina har kommit till ett ”anything it takes moment”. Något inte minst Mario Draghi visade förra veckan när han sa att man kommer vidta alla nödvändiga steg för att få igång ekonomin. Fortsatta stimulanser ger fortsatt stöd till börserna. Och då ligger tidigare svaga branscher i förarsätet. Hela intervjun med Kevin ser ni här.

Att verkstad fått ett uppsving senaste tiden råder det ingen tvekan om. Men frågan är om det är hållbart när orderingången är så svag. För att inte tala om vinstrevideringarna. Enligt våra vänner på Inquiry Financial, så fortsätter prognoserna ned för verkstad. De stora verkstadsbolagens prognostiserade vinst för 2016 har sen årsskiftet justerats ned med 11 %. Samtidigt som kurserna i stort sett stått stilla. Kalla mig gammal och traditionell, men en svag orderingång och negativa vinstrevideringar rimmar illa med ett köpcase. Be careful!

 

151027_Verkstad2

 

 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.