Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

De senaste veckorna har det inte varit så många som velat prata verkstadsaktier i Börslunch. Kanske inte så konstigt med tanke på hur aktierna har utvecklats.

Sedan toppen har de större verkstadsbolagen backat med i snitt 21 %. Den vanligaste förklaringen stavas Kina. Direktexponeringen (försäljning) mot Kina är för dessa bolag i snitt 10 %. Kanske inte låter så mycket i relation till kursnedgången. Sandvik och SKF har t ex backat med närmare 29 %. Deras exponering mot Kina är 8 respektive 13 %.

Värderingen för samma bolag (mätt som PE-tal 2016), ligger nu på ”aptitliga” 14. Och för nämnda Sandvik och SKF ligger PE-talet på ”låga” 12 respektive 11.

Men om Kina går sämre hur påverkar det då kringliggande länder? Och länder som är beroende av kinesiska investeringar (marknaden brukar som bekant inte vara jättebra på att räkna på spridningseffekter)? Som helhet innebär det att osäkerheten kring bolagens prognoser har ökat.

Så nyckelfrågan blir om man kan lita på nuvarande prognoser? Man kan inte påstå att prognoserna har gjort en kraftig vändning nedåt. Samma gäller Euroområdet och USA (se graf ovan).

Om prognoserna fortsätter ligga kvar på samma nivå är det sannolikt köpläge i flera av verkstadsbolagen. Men vi behöver nog se hur marknaden reagerar på stundande Q3-rapporterna innan man vågar gå all-in i verkstadssektorn.

Se även: Verkstadsbolagen du kan fyndköpa

 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.