Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Förutom det uppenbara – att bolagen ägs och under kommande veckor sätts på börsen av EQT – så gjorde bägge bolag nästan lika mycket i vinst årets första nio månader som de gjorde i förlust förra årets första nio månader.

I Dometics fall en nettoförlust 9 mån (2014) på 497 mkr, som i år byttes mot en vinst på 471 mkr efter skatt. Scandic vände förra årets -98 mkr till en vinst på nätta 100 mkr efter skatt. Nya ägare borde få en rejäl rabatt eftersom att historiken inte är stabil.

I onsdagens Börslunch sa Magnus Dagel att Rezidor aldrig tjänat pengar. En sanning med stor modifikation om man får tro Max Mitteregger. Klart är att även Scandic haft svårt att tjäna pengar. De senaste 9 månaderna gör man en rörelsemarginal (EBIT) på 5 %.

Det finns fler roliga likheter mellan Dometic och Scandic, bägge bolag kommer till börsen med breda noteringsspann. Som investerare förväntas man teckna sig utan att veta om priset blir det lägsta möjliga eller om det blir 21 % (Dometic) eller till och med 23 % (Scandic) högre om man väl får tilldelning. Det motsvarar flera års förväntad avkastning för en normal investerare.

Tacka vet jag Attendo. Där är priset 50 kronor per aktie och börsvärdet vid notering blir 8 miljarder kronor. För den som får tilldelning i Attendo lär det bli jackpot. Värderingen är satt för att locka och tillväxtpotentialen i äldrevård är minst sagt stabilt positiv.

Den ”politiska risken” är mest något folk pratar om för att det ser snyggast ut så, som att bolaget och ägarna är lyhörd för opinionen, men stat och kommun kommer aldrig klara framtidens utmaningar utan privata alternativ.

Dessutom är många är ute efter att Attendo ska göra bort sig och därför är hela noteringsprocessen by the book. Presskonferensen finns tillgänglig i efterhand, inget prisspann, stabila ankarinvesterare och de gamla ägarna behåller en stor andel – allt för att visa att säljarna tror på bolaget och är så transparent som möjligt.

Kanske är det rädsla för media som som skrämt EQT från att notera även Academedia som väntades till börsen i slutet av detta året – igår meddelade Harry Klagsbrun, partner på EQT att noteringen ”med all sannolikhet” blir nästa år.

Men för att återgå till likheter mellan Dometic och Scandic. Scandic vill ta in lite drygt 1,5 miljard kronor i en nyemission för att betala tillbaka lån på lika mycket. För det finns en del lån att betala av… 30 september 2015 hade bolaget 6,5 miljarder i räntebärande lån på balansräkningen.

För Dometic var det 8,8 miljarder i lån vid samma tid och även Dometic kommer via en nyemission på 4,6 miljarder att betala av på lånen. I rättvisans namn ska sägas att Attendo har knapp 5 miljarder i långa lån och också kommer att göra en nyemission i samband med noteringen.

Den sista likheten kanske är lite under bältet, men både Scandic och Dometic har vardera en vd respektive en finanschef som fick sparken från sina respektive förra jobb. Frank Fiskers åkte ut från Coop när Anders Sundström kom in. Han valde då att gå tillbaka till Scandic där han varit vd 2007-2010. Troligtvis inte mycket att orda om, att en vd får gå när en ny ordförande kommer in behöver inte betyda att det är vd:n det är fel på.

Desto mer anmärkningsvärt att Dometic valt att ta in Per-Arne Blomquist som finanschef. Ringer namnet en klocka? Per-Arne Blomqvist var finanschef på TeliaSonera och ett kort tag även tillförordnad vd. När Dennelind kom in åkte Per-Arne ut med huvudet före. Han fick verkligen sparken, på riktigt. Visst, Telia behövde så många syndabockar de kunde hitta och alla förtjänar en andra chans, men chefsjobb i riskkapitalägda bolag är ofta finansiella lyckträffar och Dometic borde ha kunnat välja och vraka. Något säger mig att valet av Per-Arne Blomquist till finanschef säger mer om EQT/Dometic än om Per-Arne.

Av vårens 12 nytillskott på Stockholmsbörsen sattes relativt få av riskkapitalbolag – Capio av bla Nordic Capital, Nobina av amerikanska riskkapitalister, Coor av Cinven, Alimak Hek av Triton. Vårens 12 bolag summerade ett börsvärde på knappt 40 miljarder kronor vid notering, varav Pandox stod för cirka 15 miljarder. Nu är manegen krattad för de stora elefanterna. Det sammanlagda börsvärdet på Attendo, Dometic och Scandic är cirka 30 miljarder.

Attendo lotsas nu fram av IK och både Dometic och Scandic av EQT. Personligen tycker jag EQT fått oförtjänt stryk för de få bolag man tagit till Stockholmsbörsen – Ballingslöv, Duni och Nederman. Som branschens största svenska aktör har man fått klä skott för några av industrins/konkurrenternas misslyckanden. Men det gör att värderingen på EQT:s bolag, trots de breda spannen, är attraktiv. P/E-talen hamnar mellan 11 och 13. Detsamma gäller för Attendo.

I dagens Börslunch kom argument både för att teckna och att inte teckna Dometic. Men att ägarna inte vill göra bort sig i kommande tre noteringar är egentligen allt man behöver veta för att vilja teckna alla tre. Den rabatt man lämnar ger utrymme för ordentliga kursuppgångar, så får man tilldelning ska man vara nöjd, men den aktie som på sikt har mest av den egenskap som aktiemarknaden just nu skattar högst – strukturell tillväxt – är Attendo – den aktie där chansen för tilldelning i noteringen är som sämst.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.