Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

USA väntas tack vare boomen inom skifferproduktionen att gå om Rysslands som världens främsta oljenation senast 2019, bedömer Internationella energirådet, IEA.

IEA:s chef Fatih Birol sade i Tokyo att ett passerande kan ske redan i år men om inte så kommer det definitivt att bli av under 2019.

USA:s dagliga oljeproduktion klättrade till över tio miljoner fat under slutet av 2017. Senast en så hög nivå inträffade var under 1970-talet. USA är numera en större oljeproducent än Saudiarabien, skriver Reuters.

Men i takt med att USA fortsätter att öka aktiviteten och spås nå över elva miljoner fat av olja om dagen vid slutet av 2018, så lär man också gå om den sista konkurrenten framför sig: Ryssland. Den nationen är idag etta med en produktion på strax under elva miljoner fat.

Fatih Birol sade också att man inte ser en peak i USA:s produktion under de närmaste fyra till fem åren.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.