Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

I morgon är det dags för byggjätten Skanska att redovisa sina kvartalssiffror. Som en av de största aktören i såväl USA som i Europa brukar Skanska vara en bra mätsticka för byggkonjunkturen.

Om Skanskas aktie ska symbolisera byggkonjunkturen är läget ganska bekymmersamt. Aktien är ned knappt 10 procent i år. Sen toppen i slutet av februari har aktien fallit med över 25 procent.

Och det blev inte bättre av att Skanska för ett par veckor sedan vinstvarnade inför det tredje kvartalet. Resultatet belastas av stora förluster (nedskrivningar) i USA. Totalt uppgår dessa till 630 miljoner kronor. Rörelseresultat i Q3 väntas därför uppgå till cirka 900 Mkr.

På helåret räknar nu Skanska med ett resultat på 5,5–6,0 miljarder kronor. Enligt finansmarknadens Skanskanalytiker kommer resultatet 2015 landa på 5,7 miljarder kronor. Det är drygt åtta procent lägre än vad analytiker trodde vid årets början.

151027_Skanska-tabell

Om man däremot rensar för nedskrivning i Q3 (och hoppas den är en engångshändelse), har faktiskt marknadsestimaten kommit upp ett par procent. Om man väljer att tro på dessa prognoser känns det som den svaga kursutvecklingen är en överreaktion. Skanska handlas nu till PE 14 (12 månader rullande). Det är den lägsta nivån sedan februari 2014.

 

Rapporten släpps i morgon onsdag klockan 07:30. Två timmar senare, ca 09:30, intervjuar jag Skanska vd Johan Karlström. Håll utkik på www.efn.se

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.