Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Amerikanska läkemedelsaktier i allmänhet, och bioteknikföretag i synnerhet, har varit under press de senaste månaderna. Debatten om priser har pressat sektorn. Dessförinnan har sektorn utvecklats urstarkt. En viktig förklaring till det har varit massvis med företagsaffärer. Att en av de ledande imperiebyggarna, efter flera motgångar, nu fått kalla fötter kan smitta av sig. Något som kan sätta fortsatt press på en redan iskall sektor.

 

För några år sedan var jag på Valeant Pharmaceuticals kapitalmarknadsdag i New Jersey. Den stora salen var proppfull av förväntansfulla analytiker och förvaltare. En del fick stå i brist på stolar. Det var så nära ett väckelsemöte man kan komma i finansbranschen. Valeants VD berättade med glöd i ögonen om bolagets tillväxtambitioner. Försäljningen skulle fortsätta att mångdubblas genom en mängd nya förvärv. Det i sin tur skulle öka värdet för aktieägarna. Ett Meda på steroider minns jag att jag antecknade i mitt kollegieblock.

 

Valeant har länge varit en tillväxtfavorit bland många investerare. Bolagets aggressiva förvärvsstrategi har gillats av marknaden. Bolaget har med ljus och lykta letat efter undervärderade bolag och underprissatta läkemedel. Tid till annan har det även spekulerats i att Valeant skulle köpa Meda. Bolagen har gjort affärer med varandra. 2008 köpte Meda Valeants väst- och östeuropeiska verksamheter för närmare 400 miljoner dollar. Bolagen har tidigare samarbetat på ett par produkter. Medas tidigare VD Anders Lönner, nu på Karo Bio, sitter dessutom i Valeants styrelse.

 

Men säg det som varar för evigt. I veckan annonserade Valeant att bolaget kommer att minska antalet förvärv. Istället vill man fokusera mera på forskning. Bolaget vill också få ned den stora skuldbördan (en följd av alla förvärv). Finansmarknaden gillade inte kursändringen och valde att handla ned aktien. Den förnyade strategin skall ses i spåren av ökad press från myndigheter på uppblåsta läkemedelspriser. Något som inte minst Valeant känt av. Förra veckan inledde amerikanska myndigheter en granskning av Valeants prissättning. Även då föll aktien kraftigt.

 

Och i går kom alltså nästa dråpslag. Analysfirman Citron Research kallade Valeant för ”läkemedelsbranschens Enron”. Citron menar att Valeant systematiskt har använt sig av ”spökapotek” och falska transaktioner för att lyfta försäljningen. Valeant har bestridit anklagelserna. Men marknaden har dragit öronen åt sig. Under onsdagen rasade aktien som mest med närmare 40 %. Sedan aktien toppade på $263 den 5 augusti har aktien förlorat mer än hälften av sitt värde. Den kända aktivistinvesteraren Bill Ackman äger närmare 6 % av aktierna i Valeant. Enligt amerikanska medieuppgifter kan hans aktier minskat med närmare 2 miljarder dollar.

 

Det lär dröja innan Valeant återvinner marknadens förtroende. Men frågan är om inte Valeants och Ackmans problem kan smitta av sig på hela sektorn!

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.