Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Takboxproducenten Thule redovisar en omsättning som var något lägre än väntat under fjärde kvartalet. Bolaget rapporterar högre än väntad justerad vinst. Bolaget höjer utdelningen rejält.

Omsättningen uppgick till 1 006 miljoner (983). Justerat för valutakursförändringar var ökningen 6,5 procent.

Rörelseresultatet blev 65 miljoner kronor (55). Rörelsemarginalen var 6,5 procent (5,6).

Den underliggande rörelsevinsten blev 65 miljoner (59).

Resultatet efter skatt blev -40 miljoner kronor (30).

I utdelning föreslås 6 kronor (3,40), väntat 3,93 kronor.

”Under årets sista kvartal fortsatte den positiva utvecklingen med tillväxt i båda våra säljregioner. Försäljningstillväxten var 6,5 procent (valutajusterat) i kvartalet och vi förbättrade den underliggande EBIT-marginalen till 6,5 procent. För helåret innebar det att försäljningstillväxten var 9,5 procent (valutajusterat) och att vi uppnådde en underliggande EBIT-marginal om 18,2 procent”, säger vd Magnus Welander i en kommentar.

Av rapporten framgår också att en överenskommelse har ingåtts med den tyska
skattemyndigheten avseende skatterevisionerna för perioderna 2005–2008 och 2009–2012.
Överenskommelsen innebär att kravet sänkts från 27,6 miljoner euro till enbart 3 miljoner euro, skriver bolaget.

Thule Group har sedan tidigare reserverat 7 miljoner euro för skatter och räntor
hänförligt till skatterevisionerna. Överenskommelsen innebär att Thule Group i fjärde kvartalet har rapporterat en skatteintäkt uppgående till 4 miljoner euro. Beslutet har också medfört ett positivt kassaflöde då återbetalning har skett av merparten av den till tyska skattemyndigheten tidigare inbetalda skatten.

Som en följd av den nyligen genomförda skattereformen i USA, där den federala skattesatsen har sänkts från 35 procent till 21 procent, har i fjärde kvartalet en nedskrivning av uppskjutna skattefordringar i USA gjorts med 13,4 miljoner dollar, skriver bolaget vidare.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.