Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

När Jörgen Lantto kom in på Ericsson 1984 var han inte som ekonomerna och inte som teknikerna han var rockaren. Han var nära ett genombrott med sitt band Black Cat Moon de höll nästan på att signa med Virgin Records. Att Lantto har gjort ett genombrott med Fingerprint är väl otvivelaktigt, men hur stort genombrottet blir, det får framtiden utvisa. Hos oss i Börslunch Special i fredags var hans framtoning seriös, ödmjuk och långt ifrån rockig.

 

Hedgefonden Cadian har fortsatt blanka, just nu cirka 2% av aktierna och för varje krona aktien stiger kostar det ungefär en miljon kronor, det måste svida. Bara på en vecka har aktien stigit drygt 50 kronor. Och det kommer säkert att fortsätta svida, för som en av de smartaste i marknaden sa ”Fingerprint har just nu alla ess i rockärmen”. Fingerprint kan nämligen visa lite vilka siffror de vill i Q3. De har gett en Q3 prognos på 860 miljoner i omsättning och vill de så gör de ännu mer än så.

 

Min gissning är att de slår sin prognos lite lagom och kommer in på drygt 900 miljoner kronor. Hur kan de göra det? Jo, den kinesiska halvledartillverkaren SMIC som tillverkar chippen åt Fingerprint har inga kapacitetsproblem. Det vet vi eftersom SMIC:s närmaste konkurrent, världens största halvledartillverkare, taiwanesiska TSMC just vinstvarnade för Q4 och levererade en Q3:a som lyckades komma in i linje med förväntningarna bara på grund av valuta och dessutom visade lågt kapacitetsuttnyttjande.

 

Det är med andra ord troligtvis ingen kapacitetsbrist i SMIC:s fabriker heller, samtidigt som efterfrågan från Fingerprints kunder så här på hösten hög inför den stundande julhandeln är hög. Så om Lantto vill håller han kunderna nöjda, samtidigt som han visar en lagom beat i Q3.

 

Q4:an borde heller inte oroa någon. Fingerprint har guidat för 2,5 miljarder kronor på helåret, definitivt inte dåligt för ett bolag som under hela 2014 omsatte 234 miljoner. Alla Fingerprints belackare borde både ha ätit sin hatt och sin hårgelé vid det här laget. En omsättningsökning på nära 1000% på så kort tid är unik i svensk industrihistoria. Personligen skulle jag inte bli förvånad om Fingerprint visar en försäljning på 2.8-2,9 miljarder kronor för helåret 2015.

 

Omsättningsökningen för mobilförsäljningen globalt i Q2 var ca 12% Y/Y. I en normal Q4:a levererar industrin normalt 15% fler lurar Q/Q. Till det får man lägga Fingerprints utökade kundregister, så omsättningen 2015 borde vara hemma, som i en liten ask. Dessutom säger ryktet att Fingerprint räknar med att betala skatt redan i Q4 och med cirka 400 miljoner kronor i förlustavdrag kan man bakvägen räkna ut varåt det barkar, redan i Q4.

 

En av de viktigaste saker som kom fram i fredagens intervju med Jörgen Lantto var att omsättningen i Q1(16) kommer att överstiga den i Q4(15). För ett bolag som har alla sina kunder i mobilindustrin är det anmärkningsvärt. Efter en stark efterfrågan inför julhandeln är Q1 alltid säsongsmässigt svagt. Något som hjälper Fingerprints Q1 är naturligtvis det kinesiska nyåret som infaller 8 februari och gör att stor del av mobilförsäljningen i Kina, där Fingerprints har sina största kunder, faller i Q1. Lantto fick naturligtvis frågan om detta, men nämnde inte själv det kinesiska nyåret utan mer smålog som ett barn på julafton när han konstaterade att Q1 kommer bli starkare än Q4.

 

Den riktige haussaren vill även försöka sälja in att vi kan få se Q/Q tillväxt även i Q2. Det återstår – som så mycket annat – att se, men, med ett i övrigt ”normalt” säsongsmönster för 2016 skulle en starkare Q1(16) än Q4(15) innebära att Fingerprint relativt lätt når en omsättning på minst 6, kanske uppemot 8-9 miljarder kronor nästa år. Att bruttomarginalen för Fingerprints mer avancerade chip – som troligtvis dominerar försäljningen nästa år – sägs vara närmare 60% gör inte saken sämre.

 

Investmentbanken Carnegie tog nyligen upp Fingerprint till bevakning – uppdraget hamnade på en norrman, Håvard, hur skumt är inte det!? Varför ska ett bolag som vid nästa omräkning av OMX30 30/11 2015 med största sannolikhet kommer med i OMX30 täckas från Oslo, av Håvard, är det Howard på norska? Jag tror i vilket fall att Håvard räknat för lågt på omsättningen för 2016. Enligt hans estimat handlas aktien på P/E 9 – ett fynd! Och är estimaten för låga är det ju ännu billigare. Men nu till haken… eller hakarna…

 

Till att börja med säger ett P/E-tal väldigt lite om ett teknikföretag. P/e-talet för ett teknikföretag mot konsument ska vara lågt. Titta bara på Apple som handlas på P/E 12. Visserligen väntas omsättningen bara växa 5% 2015 och vinsten magra 7%, men bolaget genererar varje kvartal ett kassaflöde lika stort som Ericssons hela börsvärde. 4 gånger om året! Fingerprint på 9 eller Apple på 12….

 

För vad händer med Fingerprints försäljning när bästa konkurrenten Goodix blir uppköpt av Kinas största mobiltillverkare och Fingerprints största kund Huawei? En dylik affär är inte otrolig, bägge bolag sitter i Shenzhen i Kina. Vilket även ZTE, Kinas näst största mobiltillverkare gör. Hur många sensorer säljer Fingerprint då?

 

Ibland sägs det att Fingerprint är en uppköpskandidat, men om inte Apple köper, vem ska då köpa? Samsung köper aldrig bolag och att nån kinesisk kund till Fingerprint skulle plocka in Fingerprint är nästintill uteslutet, kinesiska bolag köper inte västerländska bolag. Det är de för stolta för. Men sno tekniken, det går bra. Just nu har Synaptics stämt just Goodix. Vad händer den dag nån stjäl från Fingerprint?

 

Ibland kan det vara läge att sätta Fingerprint i ett större perspektiv. Ericsson har lagt ner tiotals år åt kostsam R&D. Hur mycket det kostat totalt vill man knappt tänka på, men bara i år kostar Ericssons R&D 37 miljarder kronor. Bara i år. På 25 år, sen 1990 har Ericsson har lagt ut ca 650 miljarder SEK i R&D och man har idag cirka 1/3 av alla viktiga patent när det gäller mobiltelefoni. Och vad får man för det? Licensavgiften på de patenten är kanske 1 miljard kronor om året – at best – från kineserna. Fingerprint kan nästa år omsätta 8-9 miljarder. Kommer kineserna låta det fortgå? Som en technörd jag pratade med sa: ”Guess not.”

 

Att fingeravtryckssensorer på sikt är något som kommer att sitta i alla smartphones är heller ingen garanti för Fingerprints fortsatta dominans, för nämn ett bolag som blomstrar idag som nånsin blivit rikt på Blåtand? En teknik som sitter i världens alla mobiler. Att SiRF hade världens bästa GPS-chip hjälpte inte heller när nån av de stora drakarna bestämde sig för att integrera GPS. Jörgen Lantto verkar inte rädd för att hans sensor ska integreras. Han vill tvärt om ta ledningen och gör jämförelsen med kameralinsen i en mobil som ju behöver ett separat chip.

 

Men skillnaden mellan en fysisk lins och en smart algoritm för snabb fingeravtrycksingenkänning är hyfsat stor…

 

Att ASP, average selling price, dvs det snittpris Fingerprint får för varje sensor, kommer att falla är som amen i kyrkan, men bolaget är väl medvetna om prispressen och räknar med att stigande volymer mer än väl kommer att kompensera för tappet i ASP. Digitimes artikel i förra veckan var felaktig eftersom den utgick från en alltför hög ASP på cirka 5 USD, som Digitimes räknar med ska falla till 3. Fingerprints ASP ligger redan idag strax över eller kring 3 USD. Knäckfrågan är naturligtvis vad ASP kommer ner på. Som Lantto sa i intervjun, ”Hur långt är ett snöre?”

 

Att ASP skulle falla till 1 USD inom något år är inte orimligt. Snabbare ASP-fall än så är inte ovanliga inom teknik. Med lite baklängesräkning visar det sig att en marknad på 600 miljoner handsets där Fingerprint behåller 100% marknadsandel ger Fingerprint en omsättning på 600 mUSD eller knappt 5 miljarder kronor. Det är långt under min egen prognos för nästa års omsättning. Inte konstigt att Lantto gärna talar om andra användningsområden för sin teknik.

 

(Det säljs nära 1,4 miljarder mobiler 2015. Samsung tillsammans med Apple står för cirka 500 miljoner. Då har man 900 miljoner kvar. Men alla är inte smartphones, dvs så avancerade att de har sensorer. Om man räknar med att den adresserbara marknaden är 2/3 av de 900 hamnar man på 600 miljoner mobiler.)

 

Att baissa Fingerprints har man inte mycket för i dagsläget. Fondförvaltarna kommer tvingas in i aktien vare sig de vill eller inte, speciellt i samband med omräkningen av OMX30 och siffrorna för Q3, Q4 och Q1 ser onekligen lovande ut. Sämre bolag har fått se sin aktie dubblad i sämre lägen än så. Dessutom har Google ett event imorgon med en Nexus5 release som troligtvis kommer ha Fingerprint. Och skulle vi få se Samsung som kund, vilket alls inte är osannolikt, lär aktien få ytterligare en skjuts.

 

Men att Fingerprint skulle lyckas med det ingen annan inom teknikindustrin lyckats med innan, nämligen att behålla extremt höga marginaler och en osedvanligt stor del av kakan utan att antingen luras av kineser, integreras bort eller bli frånsprungna av nån konkurrent det är näst intill omöjligt. I så fall får jag äta upp min hårspray.

 

Idag 11.45 kör vi Börslunch igen. Då kommer Micke Syding – @TureMasing. Något säger mig att han är baissad redan nu.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.