Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Teleoperatören Telia förvärvar danska TDC:s norska verksamhet för 21 miljarder norska kronor på skuldfri basis. Det motsvarar en ev/ebitda-multipel om 12,1x baserat på 2017 och 9,0x när hänsyn tas till förväntade synergier.

– Vi är väldigt nöjda med att kunna presentera överenskommelsen att förvärva TDC:s verksamhet i Norge. Vi skapar en ledande konvergent operatör för både konsumenter och företag i Norge som på allvar kan konkurrera på marknaden med ett flertal attraktiva och nya produkter och tjänster, säger Telias vd och koncernchef Johan Dennelind i ett pressmeddelande.

TDC:s norska verksamhet omfattar GET som är en leverantör av fasta tjänster med totalt 518 000 hushåll och företag anslutna till sitt fibernätverk. TDC uppger separat att man förvärvade GET för 13,8 miljarder norska kronor 2014. I affären ingår dessutom TDC:s B2B-verksamhet i Norge.

GET och TDC Norge hade intäkter på 4 miljarder norska kronor under 2017 och ett ebitda-resultat på 1,7 miljarder.

Telia räknar med att affären ger synergier på 0,6 miljarder norska kronor 2021 från korsförsäljning mellan B2C och B2B, lägre kundomsättning och andra kostnadseffektiviseringar.

Integrationskostnaderna uppskattas till cirka 200 miljoner norska kronor per år under 2019 och 2020.

Förvärvet kräver godkännanden från relevanta myndigheter och Telia räknar med att affären slutförs under det andra halvåret.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.