Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Snusjätten Swedish Match redovisar en omsättning som var något högre än väntat under tredje kvartalet. Nettoresultatet var samtidigt en bit under förväntan.

Omsättningen uppgick till 3 388 miljoner kronor (2 915), att jämföra med Factsets analytikerkonsensus som låg på 3 313. Valutaomräkning har påverkat jämförelsen av
nettoomsättningen från produktsegment positivt med 183 miljoner kronor. I lokala valutor ökade nettoomsättningen med 10 procent.

Rörelseresultatet blev 1 305 miljoner kronor (1 088), väntat rörelseresultat var 1 270. Rörelsemarginalen var 38,5 procent (37,3). Valutaomräkning har påverkat jämförelsen av
rörelseresultatet positivt med 73 miljoner kronor.

Rörelseresultatet från produktområden uppgick till 1 317 miljoner kronor (1 104).

Snusmarginalen, det vill säga ebitda-marginalen för affärsområdet Snus, uppgick till 47,0 procent (45,2). I förra kvartalet var nivån 45,8.

Resultatet före skatt var 1 232 miljoner kronor (997). Resultatet efter skatt blev 959 miljoner kronor (753), analytikerkonsensus 1 194. Resultat per aktie hamnade på 5,55 kronor (4,22).

Vd Lars Dahlgren uppger att övergången till standardiserade förpackningar i Norge har varit smidig men att det fortfarande är för tidigt att bedöma eventuella konsekvenser för kategorin på längre sikt.

”Vi bedömer att den totala marknadstillväxten för snus i Skandinavien, mätt i volym, uppgick till nästan 7 procent under kvartalet. Även om vi är relativt nöjda med utvecklingen för våra produktintroduktioner på den skandinaviska snusmarknaden, har våra produktportföljer
släpat efter kategoritillväxten i både Sverige och Norge under kvartalet”, tillägger han.

”Trots tappet av marknadsandel, bedömer vi att den underliggande volymtillväxten (exklusive V2 Tobacco och Gotlandssnus) för vår skandinaviska snusverksamhet uppnådde 4 procent, vilket är en stark tillväxttakt i jämförelse med historiska nivåer”, uppger vd:n vidare.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.