Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Priserna på både bostadsrätter och villor sjönk med 1 procent för riket som helhet i januari, efter att ha backat med 3 respektive 2 procent förra månaden. Det framgår av siffror som är framtagna av SCB på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik.

Jämfört med för tre månader sedan har priserna för bostadsrätter sjunkit 6 procent, medan villapriserna är ned 3 procent. I årstakt är prisutvecklingen -4 procent för bostadsrätter och +4 procent för villor.

”I Stockholm har nedgången på bostadsmarknaden varat längst och effekten är tydligast med en årstakt för länet och på -7 procent och de centrala delarna på -8 procent. Priserna där ligger nu på samma nivå som hösten 2015”, kommenterar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

De mest negativa månadssiffrorna uppvisar dock Göteborg där de centrala
delarna har sjunkit med 3 procent senaste månaden. Priserna i Stor-Malmö är oförändrade på månadsbasis medan de centrala delarna sjunkit med -2 procent. Stor-Malmö sticker ut med en fortsatt positiv årstakt på +6 procent.

”Tittar vi på månadssiffrorna kan vi skönja en viss dämpning av nedgångstakten även om den allmänna trenden är fortsatt negativ”, säger analyschefen.

Gällande villapriserna sjönk de i samtliga storstadsområden i januari, mest i Stockholm med 2 procent medan de var ned 1 procent i Göteborg och Malmö. Stor-Stockholm är det enda området med negativ årstakt, på -3 procent, medan Stor-Göteborg och Stor-Malmö ligger noteras vid +1 respektive +7 procent.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.