Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Den svenska modehandeln fortsätter att gå trögt och backade även i mars. För april spås det dock kunna bli positiva siffror.

Den svenska försäljningen av kläder i fackhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 4,5 procent i mars jämfört med samma månad förra året. Det visar Stilindex från Svensk Handel.

Skobutikernas försäljning sjönk samtidigt med hela 19,6 procent.

– Fyra faktorer är av väsentlig betydelse för det dystra utfallet. Färre försäljningsdagar på grund av att påsken inföll i mars samt att påsken i sig inte är en helg för konsumtion av sällanköpsvaror, utan är vigd åt mat och dryck. Vädret är naturligtvis en mycket stark bidragande orsak till utfallet, inte minst för skohandeln som är ännu mer väderberoende än klädhandeln. Slutligen en relativt stark jämförelsemånad med en ökning på nästan en procent för kläder och över tre procent för skor i mars förra året., konstaterar Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, i ett pressmeddelande.

Han pekar samtidigt på att april sannolikt kommer att visa positiva siffror med en försäljningsdag mer, svaga jämförelsesiffror från 2017 och ett vårväder som bör ge stöd för modebutikerna.

Ackumulerat under de tre första månaderna av 2018 har klädhandeln backat 5,7 procent medan skohandeln har tappat 12,2 procent.

Från och med mars inkluderar Stilindex även e-handelsförsäljningen bland de ingående företagen. Siffrorna över den ackumulerade försäljningen i år har uppdaterats och innefattar alltså försäljningen både i fysiska butiker och på nätet.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.