Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Prisindex för privatägda bostäder steg med 1,9 procent mellan juli och augusti enligt den senaste månadsstatistiken från Valueguard. Detta efter att ha sjunkit med 0,6 procent månaden innan.

Bostadsrättsindex steg med 1,0 procent medan villaindex var upp 2,5 procent, mot +0,8 respektive -1,4 procent i juli.

Justerat för säsongseffekter är rörelserna dock måttliga med en uppgång på endast 0,2 procent för det sammanvägda prisindexet. Bostadsrättsindex och villaindex är upp 0,1 respektive 0,3 procent.

”Den närmaste tiden är mycket intressant att följa. Inledningen av en säsong är ofta stark med nya bostäder som kommer ut på marknaden. Affärer som görs tidigt på säsongen är ofta sådana där säljaren är nöjd med priset, medan andra säljare väljer att avvakta lite. Ju längre hösten går desto tydligare blir det om det finns ett överutbud av svårsålda bostäder som till slut kommer att dra ned priserna. Sammanfattningsvis har vi en stabil inledning på hösten och en fortsatt stillastående trend”, uppger Valueguard.

På tremånadersbasis är det kombinerade indexet upp med 0,8 procent medan det är ned med 4,7 procent på årsbasis. Priserna på bostadsrätter har backat med 6,7 procent jämfört med för ett år sedan medan villorna är ned 3,5 procent.

I Stockholm har bostadsrättspriserna stigit 1,2 i månadstakt medan priserna är upp med 0,1 respektive 0,5 procent i Göteborg och Malmö. Villapriserna har stigit med 1,4 procent i Stockholm och är upp med 5,4 respektive 4,7 procent i Göteborg och Malmö.

Nytt för denna månads statistikpublicering är att Valueguard har undersökt prisutvecklingen för bostadsrätter i Stockholm under de första två veckorna i september. Priserna under första halvan av september ligger kvar på samma nivå som i augusti.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.