Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

De svenska hushållen och icke-finansiella bolag ökade sina lån i monetära finansinstitut med 57 respektive 30 miljarder under det fjärde kvartalet 2017. Det visar statistik från SCB.

Upplåning via räntebärande värdepapper har blivit en allt viktigare finansieringsform för icke-finansiella bolag och har successivt ökat på årsbasis under de senaste åren, uppger myndigheten.

Icke-finansiella bolags upplåning via lån i monetära finansinstitut, som fortfarande är den största finansieringsformen, ökade under 2017 med 111 miljarder kronor, vilket är i nivå med upplåningen via emitterade räntebärande värdepapper.

Hushållens skulder ökade med 59 miljarder kronor under det fjärde kvartalet 2017, där 57 miljarder var nytagna minus amorterade lån i monetära finansinstitut. Hushållens totala skulder uppgick vid slutet av det fjärde kvartalet till 4 160 miljarder kronor.

Samtidigt som skulderna ökade under det fjärde kvartalet så minskade hushållens finansiella tillgångar då, bland annat, värdet på hushållens bostadsrätter och de aktierelaterade tillgångarna minskade i värde.

Hushållens finansiella tillgångar uppgick vid slutet av 2017 till 13 270 miljarder och har trots nedgången det senaste kvartalet ökat mer än skulderna de senaste åren. Hushållens skulder i förhållande till deras finansiella tillgångar har under den senaste femårsperioden minskat från 36 procent i slutet av 2012 till 31 procent i slutet av 2017.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.