Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Flygbolaget SAS genomför en riktad nyemission av stamaktier. Styrelsen utnyttjar därmed mandatet från extra bolagsstämma den 3 november att emittera aktier. Bolaget meddelade efter stängningen igår att en nyemission skulle genomföras. Det framgår av ett pressmeddelande.

SAS emitterar 52,5 miljoner nya stamaktier till teckningskursen 24,20 kronor per aktie, vilket motsvarar en rabatt på 7,3 procent jämfört med stängningskursen den 8 november. Bolaget tillförs därmed 1,27 miljarder kronor före emissionskostnader. SAS har nu 382,58 miljoner stamaktier och 7,00 miljoner preferensaktier utestående.

Aktierna har tecknats av skandinaviska och internationella institutionella investerare, samt ankarinvesterare och andra investerare. Den danska staten deltog i auktionsförfarandet och fick tilldelning om cirka 7,5 miljoner stamaktier.

SAS avser nu att från februari 2018 påbörja inlösen av preferensaktier genom att använda det nya kapitalet från denna nyemission samt egengenererade vinstmedel. Förstärkningen av det egna kapitalet förväntas också medföra att SAS framöver kan erhålla bättre villkor för finansiering av kommande flygplansinvesteringar och refinansiering av kommande
låneförfall.

”Nyemissionen stärker SAS finansiella position och ger goda förutsättningar att framöver minska de totala finansieringskostnaderna. Vi ser nu fram emot att använda förtroendet
som befintliga och nya aktieägare gett oss till att ytterligare stärka SAS långsiktiga avkastning,” säger Rickard Gustafson, vd och koncernchef för SAS.

Den riktade nyemissionen sköttes av Nordea Bank, SpareBank 1 Markets och HSBC Bank.
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har på SAS förfrågan lånat ut 24,9 miljoner stamaktier till Nordea i syfte att underlätta leverans av aktier till investerarna i nyemissionen. Ingen ersättning utgår för aktielånet och aktierna kommer att återlämnas efter det att samtliga nya aktier registrerats hos Bolagsverket.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.