Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

En appellationsdomstol i Sydkorea har frisläppt Samsungs vice ordförande Lee Jay-yong efter att han tidigare fått fem år fängelse för bland annat förskingring och mutor.

Lee Jay-yong fälldes i en lägre instans förra året för att ha gett mutor till landets president Park Geun-hye och hennes högra hand Choi Soon-sil. Dessa gavs i utbyte mot deras godkännande för en fusion av två dotterbolag inom Samsung-koncernen.

Den processen bedömdes ha lett till att stärka Lee Jayo-yongs ledarskap inom koncernen. Han är de facto arvtagaren till det sydkoreanska konglomeratet.

Men nu har appellationsdomstolen funnit att ledarskapsfrågan inom Samsung inte hade någon koppling i det hela. Den fann därmed inte någon agenda för vilken man hade behövt vända sig till presidenten för att söka regeringens samtycke från början, uppgavs det.

Lee Jay-yong som totalt anklagades på fem grunder och blev fälld för samtliga har hela tiden stått fast vid att han är oskyldig.

Park Geun-hye ställdes den 9 december 2016 inför riksrätt på anklagelser om korruption med anledning av Samsung-händelserna. Hon blev avsatt den 10 mars 2017.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.