Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Försvarets Materialverk har köpt in ett nytt ledningssystem till Marinen från Israel och inte från Saab, som under en lång tid ägt denna marknad. Utgången beskrivs som skräll av Dagens Industri och Saab har valt att överklaga tilldelningen av kontraktet till Israel.

Ledningssystemet är till för att hämta in data som senare kan skapa en samlad lägesbild av exempelvis Östersjön.

Israeliska Elbit Systems plockade hem kontraktet med ett anbud på 229,3 miljoner kronor mot Saabs offert på 290,5 miljoner kronor.

Att kontraktet går till en utländsk part beskrivs som kontroversiellt eftersom driften av ledningssystemet blir i händerna på Elbits programmerare i Israel.

”Det är i grunden hela Marinens lägesbild, det är kärnan i den taktiskt och operationella ledningen för Marinen. Hela hotbildsbiblioteket ligger i det här systemet, en massiv kunskap sitter i det här”, sade en källa.

Kontraktet beskrivs även som kontroversiellt mot bakgrund av att Löfven-regeringen har flera ministrar, inklusive försvarsministern Peter Hultqvist, som står Palestina nära. Det känsliga kontraktet väntas bli undertecknat inom kort, men har alltså stött på en överklagan från Saab.

”Vi har valt att överklaga beslutet då vi menar att ett antal avsteg gjorts, bland annat har tilldelningen av kontraktet skett till ett annat företag än det som har begärt att få lämna bud”, sade Saab.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.