Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Rysslands två statliga företag VTB Bank och Gazprom gav pengar till techprofilen Yuri Milner för att köpa aktier i Facebook och Twitter för flera hundratals miljoner dollar. Det visar dokument från Paradisläckan, skriver The New York Times.

Som mest uppgick ägandet i Facebook till 8 procent och 5 procent i Twitter. Yuri Milner sålde innehaven för ett antal år tillbaka och enligt uppgift ska det inte finnas några bevis på att han var involverad i Kremls inblandning i det amerikanska presidentvalet genom de två sociala nätverken.

Även om placeringarna var rent finansiella ser man från amerikanskt håll inte så blint på det hela.

”Kreml-förbundna institutioner gör investeringar med strategiska intressen i åtanke, inte bara kommersiella utan också statliga intressen. De går hand i hand”, sade Michael Carpenter, som tjänstgjorde som Rysslandschef vid det nationella säkerhetsrådet under Obamas presidenttid.

Yuri Milners har även koppling till Jared Kushner, president Donald Trumps svärson och rådgivare. Det gäller en investering i ett fastighetsprojekt, något som Kushner glömde att offentliggöra i samband med att han anslöt till Trumps administration.

Rysslands statsföretag är under stark kontroll av Kreml med president Vladimir Putin vid rodret. Ryssland har anklagats för att med hjälp av amerikanska sociala nätverk ha försökt påverka förra årets presidentval.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.