Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Nobelpristagaren och Yale-professorn Robert Shiller varnar för kryptovalutor genom att likna dem vid några av de mest kända misslyckade valutaexperimenten i historien.

Robert Shiller, som är känd för att ha varnat för husbubblan och IT-haussen i slutet av 1990-talet, uppger att tidigare försök har gjorts med ”tidspengar”.

Vad han syftar på är att försöken att ersätta valutakopplingen till guldet har förekommit i tidigare skeden i historien men att samtliga har misslyckats.

Som exempel lyfter han fram ”The Cincinnati Time Store” från början av 1800-talet där man erbjöd varor i utbyte mot tidsarbete. Hela upplägget fick läggas ned efter tre år.

Hundra år senare i samband med den stora depressionen i USA föreslog ekonomen John Pease Norton att man skulle betala med el istället för dollar. Inte heller det fick något större genomslag.

I fallet med kryptovalutor är det samma historia som återupprepas, menar Robert Shiller. Det som lockar många är att valutan betraktas som något revolutionärt och som står över regeringar, som anses som främsta orsakerna till orättvisa och krig.

Även det mystiska kring bitcoin lockar, säger Robert Shiller som dock varnar för att många utanför kryptovärlden i själva verket inte har en aning om hur valutorna egentligen funkar.

”Inget av detta är nytt, och som med tidigare monetära innovationer, är en kanske till synes övertygande historia inte tillräcklig”, skriver han i ett blogginlägg.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.