Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

En stark tillväxt i svensk ekonomi medför att statsbudgeten väntas visa ett överskott på 28 miljarder kronor i år och 47 miljarder kronor nästa år, enligt Riksgäldens nya prognos.

Detta medför att Riksgälden minskar upplåningen i bland annat statsobligationer.

Den underliggande utvecklingen fortsätter att vara stark under prognosperioden och budgetöverskotten ökar gradvis mellan åren, skriver myndigheten.

”Jämfört med föregående prognos minskar däremot budgetsaldot kraftigt 2018 eftersom Riksgälden inte längre antar att utlåningen till Riksbanken ska avvecklas. Budgetpropositionen innehåller ett antal reformer som skulle försvaga budgetsaldot. Detta motverkas dock av ökade skatteinkomster till följd av den starka ekonomiska tillväxten”, uppger Riksgälden.

Statsbudgetens saldo i år har reviderats upp med närmare 46 miljarder kronor, framför allt på grund av högre skatteinkomster till följd av den fortsatt starka tillväxten. Även för 2018 kommer det underliggande budgetsaldot att förstärkas.

Men eftersom Riksbanken inte kommer att betala tillbaka lånen som tagits för att stärka valutareserven revideras budgetsaldot ned med 77 miljarder kronor. Exklusive utlåningen till Riksbanken stärks däremot budgetsaldot med 24 miljarder kronor jämfört med föregående prognos.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.