Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Riksbanken lämnar som väntat reporäntan oförändrad vid -0,5 procent.

Samtidigt togs beslut om att i januari 2018 inleda återinvesteringarna av de obligationer som förfaller under 2019. Riksbanken räknar liksom tidigare med att börja höja räntan i långsam takt i mitten av 2018.

Ingen av de 13 stycken deltagarna i Thomson Reuters analytikerenkät trodde på en förändrad ränta. Det fanns samtidigt vissa förväntningar på att obligationsköpen skulle förlängas.

Konjunktur- och inflationsutsikterna för Sverige är i stort sett oförändrade sedan i oktober, konstaterar Riksbanken. Nedgången i bostadspriserna väntas visserligen dämpa bostadsinvesteringarna de kommande åren men effekterna på BNP-tillväxten motverkas delvis av den starkare efterfrågan från omvärlden.

”Även om inflationen nu varit nära 2 procent en tid så har den innan dess länge underskridit målet. Det har krävts mycket stöd av penningpolitiken för att få upp inflationen och inflationsförväntningarna. För att inflationen ska vara kvar vid målet även framöver behöver konjunkturen vara fortsatt stark. Det är också viktigt att kronan inte stärks för snabbt”, resonerar Riksbanken.

Riksbankens nettoköp av statsobligationer kommer vid årsskiftet att uppgå till ett nominellt värde av 290 miljarder kronor. Förfall och kupongbetalningar i statsobligationsportföljen återinvesteras tillsvidare. Stora förfall, på drygt 50 miljarder kronor, sker under första halvåret 2019. Dessutom tillkommer kupongbetalningar på totalt cirka 15 miljarder kronor från januari 2018 till juni 2019.

”För att bibehålla Riksbankens närvaro i marknaden och uppnå en relativt jämn köptakt framöver kommer återinvesteringarna av dessa förfall och kupongbetalningar inledas redan i januari 2018 och pågå fram till och med första halvåret 2019. Detta innebär att Riksbankens innehav av statsobligationer kommer att öka tillfälligt under 2018 och början av 2019”, uppger centralbanken.

Vice riksbankscheferna Martin Flodén och Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet att i januari 2018 inleda återinvesteringarna. De förespråkade att direktionen i ett senare skede tar ställning till om och i så fall hur förfallen under 2019 ska återinvesteras.

Riksbanken har, precis som tidigare, beredskap att införa ytterligare penningpolitiska lättnader om det behövs för att stabilisera inflationen och värna inflationsmålet. Alla de verktyg som Riksbanken har redogjort för tidigare kan användas vid behov.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.