Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Riksbanken lämnar som väntat reporäntan oförändrad vid -0,5 procent, enligt dagens penningpolitiska besked. Ingen av de 21 stycken deltagarna i Thomson Reuters analytikerenkät trodde på en förändrad ränta.

Direktionen bedömer nu att räntan börjar höjas mot slutet av året, vilket är något senare än i tidigare prognos. Tidigare antogs den första höjningen komma någon gång under andra halvåret 2018.

”Den svenska konjunkturen är fortsatt stark och inflationen har legat nära målet det senaste året. Den underliggande inflationen har dock varit något lägre än väntat den senaste tiden, vilket reser frågetecken om styrkan i inflationsutvecklingen. För att inflationen ska vara nära målet även framöver behövs ett fortsatt stöd från penningpolitiken”, uppger Riksbanken.

Den samlade bilden av konjunktur- och inflationsutsikterna uppges i stora drag vara oförändrad sedan det penningpolitiska mötet i februari. Konjunkturen i omvärlden fortsätter att stärkas. Men trots att tillväxten är hög och arbetslösheten har fallit är inflationstrycket fortsatt måttligt, särskilt i euroområdet.

Att inflationen nu är 2 procent beror delvis på att energipriserna ökat snabbt, konstaterar Riksbanken. Den underliggande inflationen har däremot varit oväntat låg den senaste tiden.

”De senaste månadernas försvagning av kronans växelkurs bidrar visserligen till högre inflation men för att KPIF-inflationen ska ligga nära målet även framöver är det viktigt att konjunkturen är stark och sätter avtryck i prisutvecklingen. Det är också viktigt att kronans växelkurs utvecklas på ett sätt som är förenligt med att inflationen stabiliseras nära målet”, heterdet.

Vice riksbankschef Henry Ohlsson reserverade sig återigen mot beslutet att hålla reporäntan oförändrad och mot räntebanan i den penningpolitiska rapporten. Han förordade, likt vid förra mötet, en höjning av reporäntan till -0,25 procent med hänvisning till den starka ekonomiska utvecklingen i Sverige och internationellt.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.