Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Norska oljefonden, som formellt heter Statens pensjonsfond utland, levererade en avkastning på 13,7 procent under 2017, upp från 6,9 procent året före. Det motsvarar en tillväxt på 1 028 miljarder norska kronor i portföljen, enligt årsrapporten som publicerades på tisdagen.

Avkastningen på aktieinvesteringarna var 19,7 procent medan ränteinvesteringarna gav en avkastning på 3,3 procent. Resultatet för aktie- och ränteplaceringarna var 0,1 procent bättre än jämförelseindex. Fastighetsinvesteringarna avkastade 7,5 procent under året.

– Fondens samlade avkastning sedan starten har passerat 4 000 miljarder norska kronor. En fjärdedel av den avkastningen kom under 2017, efter ett mycket bra år för fonden. Det var åter igen aktieinvesteringarna som gjorde bäst ifrån sig med en avkastning på nära 20 procent, kommenterar Yngve Slyngstad, chef för Norges Bank Investment Management.

Investeringarna är fördelade på 66,6 procent i aktier, 30,8 procent i räntebärande värdepapper och 2,6 procent i fastigheter.

Oljefondens marknadsvärde steg till 8 488 miljarder norska kronor vid utgången av 2017.

Norge inrättade oljefonden 1990 som ett finanspolitiskt instrument för att säkra den långsiktiga planen för utnyttjandet av de statliga oljeintäkterna. Oljefonden förvaltas av Norges Bank Investment Management på uppdrag av finansdepartementet.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.