Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Regeringen säger ja till Finansinspektionens förslag om en skärpning av amorteringskravet.
Det säger finansmarknadsminister Per Bolund under en presskonferens på torsdagen.

De nya reglerna, som innebär att låntagaren måste amortera ytterligare en procent på skulden om lånet är 4,5 gånger större än inkomsten före skatt, kommer enligt tidigare angiven tidsplan därmed införas i mars nästa år.

Både Reuters och Dagens Industri har med hänvisning till källor tidigare rapporterat att regeringen är redo att ge grönt ljus för det förslag om skärpt amorteringskrav som Finansinspektionen lagt fram.

Per Bolund säger vid presentationen att omkring 14 procent av låntagarna bedöms påverkas av det skärpta amorteringskravet. Hälften kommer minska sina lån, medan 7 procent kommer att ta lån och amortera mera.

Gällande påverkan på bostadspriserna hänvisar han till Finansinspektionens bedömning om att priserna bedöms dämpas med 1,5 procent. Vidare kan det på kort sikt minska rörligheten på bostadsmarknaden. Konsekvenserna måste dock ställas i relation till riskerna för den svenska ekonomin, säger finansmarknadsministern.

På en fråga om hur oppositionen ställer sig till förslaget säger Per Bolund att oppositionen inte stöder förslaget, men däremot ramverket som man gemensamt har kommit överens om och som säger att Finansinspektionen har makrotillsynsuppdraget och att det är regeringen som i slutändan säger ja eller nej till förslagen.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.