Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Finansdepartementet har sänkt prognosen för Sveriges BNP-tillväxt i år men samtidigt höjt den för 2018.

Tillväxten väntas nu uppgå till 2,5 procent 2017, vilket kan jämföras med det tidigare antagandet om 3,1 procent i septemberprognosen. Nästa år väntas tillväxten uppgå till 2,8 procent (2,5).

”BNP-prognosen för 2017 ligger fast. Däremot har föregående års BNP visat sig starkare än i tidigare prognos vilket gör att skillnaden mellan åren minskat. För nästa år revideras BNP-nivån upp. Tillväxten sker på bred front med fortsatt stabil ökning av hushållens konsumtion, investeringar och export. Nästa år är det framförallt exporten som revideras upp på grund av ett starkare omvärldsläge”, uppger departementet.

Arbetslöshetsprognosen har reviderats upp till 6,7 procent i år (6,6) och 6,1 procent nästa år (5,9). Samtidigt har antagandet för sysselsättningsgraden skruvats upp något.

”Så här stor andel sysselsatta i åldern 20-64 år har vi inte sett sedan 1992. Samtidigt ser vi också att andelen personer som är beroende av arbetslöshetsförsäkring, etableringsersättning eller annat stöd nästa år väntas blir den lägsta sedan 1981” kommenterar finansminister Magdalena Andersson.

Vidare konstaterar Finansdepartementet att bostadspriserna har dämpats de senaste tre månaderna, bland annat på grund av att utbudet ökat.

”Det är svårt att förutsäga hur stor nedgången blir. Det finns dock en del underliggande faktorer som talar för en robust efterfrågeutveckling, såsom högt konsumentförtroende, stabil inkomstutveckling och det faktum att bostadsbristen fortfarande är stor, särskilt inom vissa segment”, heter det.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.