Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Regeringen föreslår att sänka bolagsskatten i Sverige till 20,6 procent. Det säger finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff på onsdagen.

Bolagsskatten har legat vid 22 procent sedan 2013, då den sänktes från tidigare 26,3 procent. Nu föreslås den alltså sänkas till 20,6 procent i två steg fram till 2021.

Vidare föreslås breddade skattebaser och att en generell begränsning av ränteavdrag i bolagssektorn införs. Avdragsbegränsningen, som beräknas omfatta 1 procent av företagen, är utformad som en så kallad EBITDA-regel med ett avdragsutrymme om 30 procent.

”Investeringar som finansieras med lånat kapital är skattemässigt gynnat gentemot investeringar som finansieras med eget kapital. i det här förslaget innebär det att det blir en mer skattemässig neutralitet mellan eget och lånat kapital”, säger finansministern.

Vad man såg under finanskrisen var att en alltför hög skuldsättning hos företagen kunde få negativa konsekvenser, fortsätter hon. Med den här omläggningen ökar man motståndskraften i ekonomin genom att minska incitamenten för skuldsättning och ökar skattesystemets legitimitet, resonerar Magdalena Andersson.

Remissen har överlämnats till Lagrådet. Reglerna förväntas träda i kraft 1 januari 2019.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.