Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Investmentbolaget Ratos har tecknat avtal om en försäljning av samtliga aktier i det norska braskamintillverkaren Jøtul som tillverkar braskaminer till OpenGate Capital.

Ratos ägarandel är 93 procent och bolaget säljs till ett företagsvärde om 360 miljoner norska kronor. Försäljningen ger en beräknad positiv resultateffekt om cirka 40 miljoner kronor. Investeringen har medfört en negativ genomsnittlig årlig avkastning, IRR. Försäljningen förväntas slutföras under första kvartalet 2018. Det framgår av ett pressmeddelande.

Jøtuls fokus de senaste åren har varit att effektivisera verksamheten för att förbättra lönsamheten. Bolagets omsättning och operativa rörelseresultat ebita uppgick till 898 miljoner norska kronor respektive 11 miljoner norska kronor för rullande tolv månader per den 30 september i fjol.

– Det är glädjande att se att den positiva trenden med förbättrat operativt resultat som inleddes 2014 har fortsatt under 2017 och att bolaget under vd Nils Agnar Brunborgs ledning har en bra grund att utvecklas vidare från. Marknadsefterfrågan har varit volatil och haft en negativ utveckling under Ratos ägarperiod och mot bakgrund av detta har bolaget haft en omsättning- och resultatutveckling som vi inte varit nöjda med. De åtgärder som genomförts under de tre senaste åren har förbättrat produktionseffektiviteten och sänkt kostnadsbasen, samtidigt har satsningar på produktutveckling stärkt bolagets långsiktiga konkurrenskraft. Ratos har ägt Jøtul sedan 2006 och vi tycker att tidpunkten är lämplig för bolaget att utvecklas vidare med en ny ägare, säger Johan Rydmark, Investment Director på Ratos.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.