Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

EU-kommissionen anser att den amerikanska chipjätten Qualcomm har missbrukat sin dominerande ställning på marknaden och utdelar nu 997 miljoner euro i böter.

”Qualcomm stängde på ett illegalt sätt ute konkurrenter från marknaden för LTE basbandschip i över fem års tid och cementerade därigenom sin marknadsdominans. Qualcomm betalade miljarder dollar till en nyckelkund, Apple, för att inte köpa från rivalerna”, säger konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.

Bötesbeloppet motsvarar 4,9 procent av Qualcomms intäkter under 2017.

Qualcomm uppger i ett pressmeddelande att bolaget tagit emot EU-kommissionens beslut som innebär böter på 997 miljoner euro. Qualcomm håller inte alls med om beslutet och tänker omedelbart överklaga till EU-tribunalen.

Vidare uppger Qualcomm att EU-kommissionens beslut inte rör bolagets licensverksamhet och inte har någon påverkan på den fortsatta verksamheten.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.