Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Man ska inte lägga alla ägg i samma korg. Slitet uttryck, men i påsktider kommer det väl till pass, vilket vi tog avstamp i när vi gjorde Börslunch Påskspecial.

Först måste man naturligtvis vara överens om hur länge innehållet i korgen ska hålla. (Visste ni förresten att vanliga hönsägg har ett bäst-före-datum som är flera månader efter vad som står på paketet!?) I vilket fall, hur länge Börslunchs påskportfölj är tänkt att hålla, därom tvista de lärde – påskprogrammets gäster Christian Voboril och Lars Frick.

Alla Börslunchgäster är naturligtvis långsiktiga – som Micke Syding sa: ”Den som tycker 1,5 år är en lång tid på börsen, har inget på börsen att göra..” Men vem har inte nån gång ägt en aktie i tron att göra en snabb hacka, men aktien har lika snabbt hamnat ” i den långa portföljen.”

En annan viktigt aspekt av korgen är naturligtvis fördelningen. I dagsläget fördelar sig börsvärdet på Stockholmsbörsens huvudlista så här:

GRAF_paj_stockholmsborsen_160323_V2_PASKPROGRAMMET

Finans och verkstad står för 55 procent, men tidigare betydligt större sektorer som telekom och hälsovård står för bara 5 procent vardera (teknik 8 procent av telekom och teknik). En fördelning som ingen av programmets gäster var speciellt imponerad av. ”En jämnt viktad korg hade outperformat”, ”Köper man enligt den här fördelningen köper man mest av det som gått bra, så man riskerar köpa på topp”. (Två på sitt sätt motsägande argument inser jag nu…)

Själv slås jag mest av den extrema övervikten för bara 2 två sektorer och framförallt då för finans, som också innehåller fastigheter. Fördelningen påminner om den som fanns på Island före finanskrisen. Hur sårbara är vi egentligen? Idag ser fördelningen på Reykjavikbörsen helt annorlunda ut:

GRAF_paj_reykjavikborsen_160323

Ja, vad gör man när banksektorn kollapsat och man inte har någon industri? Man konsumerar med lånade pengar… Är det dit alla nordiska börsers fördelningar är på väg?

GRAF_paj_kopenhamnsborsen_160323

GRAF_paj_finlandsborsen_160323_V2

Det återstår naturligtvis att se… Så här fin blev i vilket fall Börslunchs påskportfölj.

paskkorgen_bolag

Hur länge den är tänkt att hålla… Åtminstone till tisdag när Börslunch är tillbaka igen! Glad påsk!

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.