Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Riksbanken lämnade som väntat reporäntan oförändrad vid -0,5 procent i dagens penningpolitiska besked. Ingen av de 18 deltagarna i Thomson Reuters analytikerenkät trodde på en förändrad ränta.

Prognosen om att reporäntan höjs med 0,25 procentenheter i antingen december eller februari upprepas samtidigt.

Riksbanken uppger att utvecklingen sedan det penningpolitiska beslutet i september i stora drag har varit som förväntat och att prognoserna i stort är sett oförändrade.

”Utvecklingen i omvärlden är fortsatt god och i linje med Riksbankens prognoser, även om till exempel utvecklingen i Italien och den upptrappade handelskonflikten mellan USA och Kina innebär att osäkerheten kring utsikterna för världsekonomin har ökat. I spåren av den starkare konjunkturen väntas inflationstrycket fortsätta stiga och penningpolitiken i omvärlden röra sig i en mindre expansiv riktning”, uppger Riksbanken.

Även i Sverige anges den ekonomiska utvecklingen i stora drag ha blivit som förväntat, samtidigt som konjunkturen har varit god under en längre tid. Riksbanken är fortsatt vaksam på hur inflationstrycket i ekonomin utvecklas:

”I detta sammanhang är det också viktigt att kronans växelkurs utvecklas på ett sätt som är förenligt med att inflationen förblir nära målet. Sammantaget gör direktionen bedömningen att penningpolitiken behöver gå försiktigt fram och vara expansiv under en lång tid framöver”.

Vice riksbankscheferna Martin Flodén och Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet att hålla reporäntan oförändrad och förordade en höjning av reporäntan till
-0,25 procent.

Flodén hänvisade till inflationsuppgången och det stärkta förtroendet för inflationsmålet och förespråkade en räntebana som sammanfaller med rapportens räntebana från och med tredje kvartalet 2019. Ohlsson hänvisade till den starka ekonomiska utvecklingen i Sverige och internationellt och förespråkade en tidigarelagd räntebana med samma lutning som räntebanan i den penningpolitiska rapporten.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.