Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Venezuela kommer under tisdagen att inleda en förtidsförsäljning av sin nationella kryptovaluta, petro, uppbackad av landets olika råvarureserver, däribland oljan. Det rapporterar CNBC.

Den nya valutans regulator uppgav i fredags att försäljningen kommer att locka till sig intresse från Mellanöstern och Turkiet, men även USA och Europa.

Petro kommer däremot inte att initialt göras tillgänglig i Venezuelas egna valuta, bolivar. Denna har kollapsat mot bakgrund av den skenande hyperinflationen.

Venezuela är samtidigt ekonomiskt sanktionerade av USA och Europa på grund av att landets regering blivit allt mer auktoritär.

President Nicolas Maduro hoppas därför att införandet av petro kommer att underlätta finansiella transaktioner utan störningar från västerländska sanktioner. Kryptovalutor är mindre reglerade än vanliga valutor och används i hög grad av kriminella grupper för internationella pengaöverföringar.

Beskedet om en förtidsförsäljning av petro gav avstamp på bitcoin som under kvällen mot tisdagen passerade återigen 11 000 dollar. Den handlas under tisdagsmorgonen på cirka 11 500 dollar.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.