Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Norska oljefonden, som formellt heter Statens pensjonsfond utland, har på tisdagen för första gången någonsin nått milstolpen 1 biljon dollar i värde. Det sker efter att de stora valutorna stärkts mot dollarn, kombinerat med starka aktiemarknader.

”Jag tror inte att någon förväntade sig att fonden någonsin skulle nå 1 biljon dollar när den första överföringen av oljeintäkter gjordes i maj 1996”, säger Yngve Slyngstad som är vd för Norges Bank Investment Management som förvaltar fonden.

I norska kronor hade oljefonden nått en milstolpe redan vid halvårsskiftet då den översteg 8 000 miljarder.

Norge inrättade oljefonden 1990 som ett finanspolitiskt instrument för att säkra den långsiktiga planen för utnyttjandet av de statliga oljeintäkterna. Oljefonden förvaltas av Norges Bank Investment Management på uppdrag av finansdepartementet.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.