Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Nordea och DNB har tecknat avtal om att gemensamt sälja 60 procent av den Baltikum-fokuserade banken Luminor till ett konsortium som leds av Blackstone. Det innebär att de två nordiska bankerna efter transaktionen kommer att ha en ägarandel på cirka 20 procent vardera i Luminor och även vara representerade i styrelsen.

Köpeskillingen för den första delen av transaktionen, där Nordea säljer en aktiepost på cirka 36 procent, uppgår till 600 miljoner euro. Den första aktieförsäljningen väntas få en positiv effekt på Nordeas kärnprimärkapitalrelation med cirka 20 punkter, enligt ett pressmeddelande.

Inkluderat DNB:s ägarandel är köpeskillingen på 1 miljard euro i kontanter

Det har även tecknats ett avtal som innebär en framtida försäljning av Nordeas resterande ägarandel på 20 procent till Blackstone, något som kan ske på kort till medellång sikt.

– I och med den här affären kan vi ytterligare skärpa vårt fokus på och samla våra satsningar till de nordiska hemmamarknaderna. Den gör också att vi kan återinvestera kapital på dessa marknader under de kommande åren, säger Topi Manner, chef för Personal Banking i Nordea.

Luminor är den tredje största banken i Baltikum och bildades gemensamt av Nordea och DNB under 2017.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.