Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Byggbolaget NCC har i ett pressmeddelande inför tisdagens kapitalmarknadsdag presenterat ett antal åtgärder inom samtliga affärsområden som syftar till att förbättra lönsamheten.

Åtgärderna innebär bland annat en process för avyttring och nedläggning av olönsam verksamhet, som exempelvis division Road Service inom affärsområde Infrastructure och ett antal mindre verksamheter inom affärsområdet Industry samt vissa utvecklingsfastigheter inom affärsområdet Property Development.

Ytterligare åtgärder som bolaget nämner är turn-around planer för anläggningsverksamheten i Norge samt för affärsområdet Building Nordics, en förstärkt organisation med nyrekryteringar på nyckelpositioner, utbildningsinsatser och utveckling av styrning och uppföljningsprocesser för att åstadkomma generell förbättring samt en förstärkt process för riskvärdering av projekt.

Byggbolaget uppger att de nu beslutade åtgärderna sannolikt kommer att medföra ytterligare omstruktureringskostnader om cirka 200 miljoner kronor fram till slutet av 2019. NCC:s resultat i tredje kvartalet tyngs preliminärt med nära 1,6 miljarder kronor av omvärderingar.

”Åtgärderna förväntas ha begränsad effekt på sysselsättningen i bolaget. Vissa lokala
förändringar kan bli aktuella. Bolaget har fortsatt ett rekryteringsbehov.
Marknadsförutsättningarna bedöms vara fortsatt goda”, uppger NCC.

Styrelsen har även fattat beslut om att begränsa antalet mål för koncernen för att skapa ökad tydlighet och fokus på lönsamhet före volym. De beslutade målen och utdelningspolicyn är i sig oförändrade och är:

En avkastning på eget kapital på minst 20 procent, en rörelsemarginal på minst 4 procent, en nettoskuld som är mindre än 2,5 gånger ebitda. Utdelningspolicyn är att koncernen ska dela ut minst 40 procent av årets resultat efter skatt.

De tidigare målen inbegrep även en genomsnittlig årlig omsättningstillväxt på 5 procent och ett soliditetsmål på minst 20 procent.

Affärsområdenas finansiella mål är oförändrade. NCC har också ett antal icke-finansiella
mål som bolaget kommer att fortsätta att arbeta med som ett led i att skapa långsiktig
lönsamhet.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.