Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

NCC tar nedskrivning i tredje kvartalet och rörelseresultat kommer att uppgå till 400 miljoner kronor (503).

Det framgår av ett pressmeddelande.

NCC skriver ner ett infrastrukturprojekt i Norge och resultatet i affärsområdet NCC Building påverkas av en lägre omsättning än föregående år i den danska och finska byggverksamheten.

Nedskrivningen hänförs till Björnegårdstunneln, som belastar resultatet i tredje kvartalet med 150 miljoner kronor.

Utöver nedskrivningen leder den svaga orderingången inom anläggning i Norge till en resultatförsämring, delvis beroende på uteblivet produktionsresultat men även på grund av fasta kapacitetskostnader. Affärsområde Infrastructures rörelseresultat beräknas bli negativt i tredje kvartalet, skriver NCC.

NCC har tillfört ytterligare resurser för att stärka upp projektstyrningen i Norge.

Orderingången för affärsområde NCC Infrastructure januari-augusti uppgick till 13,9 (12,1) miljarder kronor.

Göran Landgren, tidigare affärsområdeschef på NCC, tillträder som tillförordnad affärsområdeschef för NCC Infrastructure från och med den 25 september. Svante Hagman, nuvarande affärsområdeschef, övergår samtidigt till en annan roll i koncernen.

Den lägre omsättningen i affärsområde NCC Building hänförs i huvudsak till den finska och danska verksamheten där orderstocken varit fallande vilket nu påverkar upparbetningen. Nya projekt har erhållits men dessa kommer inte ge effekt under året.

Orderingången för affärsområde NCC Building januari-augusti uppgick till 15,7 (17,7) miljarder kronor.

Byggverksamheterna i Sverige inom både affärsområde NCC Building och NCC Infrastructure fortsätter att utvecklas väl med en god orderingång och lönsamhet.

Affärsområde NCC Industry utvecklas bra. Rörelseresultatet förväntas vara högre än föregående år för perioden januari – september men något lägre än föregående år i det tredje kvartalet.

Affärsområde NCC Property Development väntas redovisa ett nollresultat i det tredje kvartalet då endast ett mindre logistikprojekt resultatavräknats.

NCC kommer att genomföra sedvanlig prövning av goodwill i samband med Q3-bokslutet. NCC:s goodwill uppgår till cirka 1 800 miljoner kronor, varav cirka 40 miljoner kronor hänförs direkt till NCC Infrastructures norska verksamhet.

– Jag tvingas konstatera att vi har ytterligare en nedskrivning av ett infrastrukturprojekt i Norge. I tillägg har vi lägre omsättning i den danska och finska byggverksamheten i affärsområdet Building. Byggverksamheterna i Sverige, i såväl Building som Infrastructure, utvecklas väl och går enligt våra planer. Marknadsutsikterna på NCC:s marknader är goda och vi har en hög orderstock att upparbeta, säger Peter Wågström, VD och koncernchef NCC.
Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.