Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick sade i ett tal på torsdagen att Riksbanken kommer att fatta beslut om ramverket för inflationsmålet vid det penningpolitiska mötet i september. Nordea anser att mycket pekar på att Riksbanken kommer att anta förändringarna.

Riksbanken föreslog i våras att slopa KPI som målvariabel för inflationsmålet för att i stället anta KPIF, som utesluter hushållens boräntekostnader. Vidare föreslogs ett variationsintervall på +/-1 procentenhet. Förslaget har sedan dess varit ute på remiss.

”Vissa institutioner har kritiserat förslagen, men mycket pekar på att Riksbanken kommer att introducera förändringarna vid den penningpolitiska rapporten den 7 september”, skriver Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson.

Han anser, liksom den vice riksbankschefen sade i sitt tal på torsdagen, att bytet av målvariabel inte kommer att påverka penningpolitiken nämnvärt då KPIF redan är centralbankens operativa målvariabel.

Viktigare är däremot variationsbandet, men inte heller här ser chefstrategen några större omedelbara implikationer. Effekterna på penningpolitiken ur ett längre perspektiv är dock mer svårbedömda.

”Det är ett litet steg mot mer flexibilitet och kan göra Riksbanken mindre benägen att agera om inflationen avviker från målet. Därmed kan det betyda både en högre och lägre reporänta än annars”, konkluderar Isaksson.

Flera andra bedömare, däribland SEB och Swedbank, har tidigare angivit att kronan sannolikt skulle stärkas om Riksbanken genomför de föreslagna förändringarna.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.