Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Ett miljökrav från EU kan leda till brist på värmepumpar, enligt branschorganisationen Svenska kyl- och värmepumpföreningens vd Per Jonasson. Det rapporterar Sveriges Radio.

SR skriver att i värmepumpar används i dag som köldmedium till största delen så kallade F-gaser men de har en mycket stark växthuseffekt som kan vara flera tusen gånger starkare än koldioxid. Därför infördes för drygt tre år sedan ett krav på att successivt minska tillgången på F-gaser.

Jonasson bedömer att tillverkarna fått för kort tid på sig att ställa om produktionen: ”Det finns en oro bland våra tillverkare att inte i tid få fram produkter som håller den kvalitet som de behöver göra”.

Inom kort ska svenska Naturvårdsverket ta ställning till om värmepumpstillverkarna har tillräckliga skäl för att få ett fyraårigt uppskov från de nya EU-kraven.

Enligt Jonasson finns det en risk för att det inte kommer att finnas den mängden som marknaden efterfrågar vilket kommer leda till en brist på värmepumpar.

Värmeteknikbolaget Nibe erbjuder värmepumpar.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.