Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

De senaste decennierna har Sveriges läkemedelsindustri utarmats. Börsen har sett flera läkemedelsbolag försvinna eller konsolideras upp i något större.

Börsen har sedan mitten av 90-talet svämmats över av framtidsvissa bioteknikföretag. Men tyvärr har inte många lyckats.

I dag rapporterade börsens två största läkemedelsbolagen sina Q3-rapporter. AstraZeneca är knappast svenskt längre men låt oss ha överseende med det i dag.

Varken AstraZeneca eller Meda har knappast imponerat med sin tillväxt. Men kanske kan vi skönja en förbättring.

Medas organiska tillväxt uppgick till 4 % i kvartalet. Enligt analytiker på marknaden fick försäljningen lite extra boost från vissa produkter. Och det är därför tveksamt om tillväxten (och lönsamheten?) håller i sig. Men man ska komma ihåg att Medas tillväxt de senaste två åren ligger snittet på knappt 2 %.

Samtidigt höjer AstraZeneca sin prognos för helåret från en svagt negativ tillväxt till en nolltillväxt. Kanske inte låter så imponerande. Men då ska man komma ihåg att AstraZenecas negativa tillväxt har varit ett stort bekymmer för marknaden.

Såväl AstraZeneca som Meda har utvecklats ungefär som index i år. Meda något bättre. Men aktien är ner mer än 20 % sedan toppen i våras. Säkert har en svag utveckling för motsvarande bolag i USA bidragit till nedgången. Men även problemen för den tidigare samarbetspartnern Valeant har säkert också smittat av sig på Meda.

Sett till värdering tycker jag Meda känns mer attraktiv. AstraZeneca handlas till kring PE 16 på nästa års vinst. Det är lägre än Meda som handlas till PE på drygt 20. Men då ska man komma ihåg att AstraZeneca har haft omstruktureringskostnader varje kvartal sen flera år.

Frågan är länge man ska ta hänsyn till dessa i värderingen. På den rapporterade vinsten handlas AstraZeneca till PE på över 30. Det tycker jag är dyrt för ett bolag med i bästa fall nolltillväxt. Håller Medas tillväxt i sig så tror jag dessutom sannolikheten för nya bud ökar.

151105_Meda-graf

Vill ni veta mer om AstraZeneca och Meda ska ni kolla på dagens Börslunch klockan 11:45!

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.