Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Amerikanska hamburgerkedjan McDonalds höjer kvartalsutdelningen med 15 procent till 1,16 dollar per aktie, jämfört med tidigare 1,01 dollar per aktie. Utdelningen hamnar därmed på 4,64 dollar per aktie i årstakt, vilket motsvarar en direktavkastning på 2,9 procent. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det är 43:e året i rad som McDonalds höjer utdelningen. Bolaget har höjt utdelningen varje år sedan de började lämna utdelning 1976 och är därmed en utdelningsaristokrat, en benämning på amerikanska bolag som höjt sin utdelning minst 25 år i följd.

Den relativt höga höjningen av utdelningen motiveras av bolagets ekonomiska utveckling och effekterna av den sänkta företagsskatten i USA. McDonalds sätter också mål att med start 2019 öka försäljningen globalt med 3-5 procent per år och en ökning av vinsten per aktie med ett högt ensiffrigt tal per år.

McDonalds har drygt 37 000 restauranger i hela världen med 235 000 anställda. Mindre än 10 procent av restaurangerna ägs av McDonalds själva och det stora flertalet drivs genom franchise. Bolaget grundades 1940 och har sitt huvudkontor i Chicago i delstaten Illinois. Börsvärdet är på 125 miljarder dollar.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.