Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Statliga gruvjätten LKAB siktar på att göra gigantiska investeringar i sin gruvverksamhet. Det skriver Dagens industri.

Järnmalmsjätten planerar att bygga nya huvudnivåer i sina gruvor i Kiruna och Gällivare, Malmberget.

Den nuvarande nivån i Kiruna kostade över 12,5 miljarder kronor och i Malmberget kostade det 6,5 miljarder kronor. Dessa investeringar stod klara 2013 respektive 2012. Nu flaggar LKAB-chefen i en intervju med Dagens industri att det senast 2030 skall finnas nya huvudnivåer på plats.

”Det fysiska jobbet kommer i gång nu under 2018. Vi måste ha nya huvudnivåer i drift i både Kiruna och Malmberget senast 2030. För att klara det måste vi fatta ett strukturbeslut 2022, allra senast 2023, och det beslutet kan bli väldigt tufft att ta. Det är viktigt att vi börjar fatta delbeslut så tidigt som möjligt”, säger statliga järnmalmsbjässens vd Jan Moström till affärstidningen.

Moströms ryggmärgskänsla är att det kommer att bli väsentligt dyrare den här gången jämfört med föregående investering. Han räknar också med att produktionen kommer att gå upp rejält i och med investeringarna.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.