Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Gruvbolaget LKAB förvärvar det brittiska privatägda industrimineralföretaget Francis Flower, villkorat av myndighetsgodkännande. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Förvärvet av Francis Flower skapar tillväxt inom området för industrimineraler. Inom LKAB:s strategiplan avser vi att öka produktionen av järnmalm, men också att samtidigt utöka våra andra affärer, för att på sikt ha en bättre balans mellan dessa och göra oss mindre känsliga för svängningar på järnmalmsmarknaden, vilket därmed stärker LKAB som helhet, säger LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström.

Han förklarar också att ett av Francis Flowers produktområden är återvinning av masugnsslagg som förädlas till mald granulerad masugnsslagg, GGBS, vilket ersätter Portlandcement i produktionen av betong och minskar koldioxidutsläppen.

Francis Flower har en årlig försäljning på 1,3 miljoner ton mineralprodukter till ett värde av närmare 800 miljoner kronor, motsvarande 70 miljoner brittiska pund, varav merparten i Storbritannien. Bolaget har 130 anställda vid fyra produktionsorter i England; Scunthorpe, Wicken, Gurney Slade och Runcorn. Francis Flower har specialiserat sig på att återvinna mineraler och förädla sidoströmmar från annan mineralproduktion, samt producerar och marknadsför fyllnadsmaterial för industriell användning.

LKAB Minerals befintliga verksamhet i Storbritannien är av en snarlik storlek, med fyra verksamhetsorter och 160 anställda. Huvudverksamheten är förädling och marknadsföring av mineralprodukter till bygg-, konstruktions-, plast-, färg-, eldfasta- och gjuteriindustrierna.

Förvärvet behöver godkännas av österrikiska konkurrensmyndigheter. Detta förväntas inte utgöra ett hinder för affärens genomförande, besked väntas normalt inom 4-6 veckor.
Värdet på transaktionen meddelas inte av säljaren eller köparen.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.