Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Lantmännen presenterar ett åtgärdspaket till svenska lantbrukare som innebär ett stöd på uppskattningsvis 220 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Kraftigt minskade skördar och foderbrist innebär både inkomstbortfall och höga kostnader för lantbrukarna. Krisen i det svenska lantbruket påverkar även livsmedelsbranschen.

”Sverige riskerar i år att bli nettoimportör istället för nettoexportör av basvaran spannmål
och som en konsekvens av foderbristen behöver djur slaktas i förtid, vilket kan leda till brist på svenskt kött på längre sikt”, skriver man i pressmeddelandet.

Lantmännens medlemmar kommer att få ta del av närmare en kvarts miljard kronor. Utbetalningen görs stegvis i september i år samt i början av 2019.

Utöver detta tar Lantmännen bort avgiften på 10 öre per kilo som normalt betalas av lantbrukarna vid återköp av spannmålskontrakt. Räntesatsen på Lantmännens finansieringstjänst sänks även med 1,5 procent under perioden 1 september 2018 till 31 mars 2019.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.