Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Köparna har fortfarande övertaget på bostadsmarknaden i Sverige, men fördelen har minskat både på riksnivå och i samtliga segment jämfört med december. Det visar Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel.

Mäklarna rapporterar enligt panelen, som består av 426 mäklare runt om i landet, om fler besökare på visningarna men fortsatt viss avvaktande inställning hos spekulanterna.

På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 4,71 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det kan jämföras med 4,25 när samma fråga ställdes i december.

”Både siffrorna och vad mäklarna säger nu efter de första stora visningshelgerna visar en tydlig förändring jämför med innan årsskiftet. Det är överlag fler folk på visningarna och viljan att komma till avslut i bostadsaffären har ökat. Samtidigt finns fortfarande en viss oro kvar och en relativt stor grupp är fortfarande avvaktande och väntar på tydligare signaler vart marknaden är på väg”, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

En anledning till förändringen på marknaden uppges kunna vara att det skärpta amorteringskravet införs om en dryg månad.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.