Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Konjunkturinstitutet höjer prognosen för svensk tillväxt i 2018 något efter den oväntat starka tillväxten i andra kvartalet, trots att sommarens extremväder bedöms hämma tillväxten något under andra halvåret. Det framgår av en konjunkturuppdatering som publicerades idag.

Tillväxten väntas uppgå till 2,6 procent i 2018, från tidigare bedömning i juni om 2,4 procent. Nästa år väntas den bromsa in till 1,8 procent, en mindre nedjustering från tidigare prognos på 1,9 procent.

”En robust tillväxt i omvärlden ger draghjälp åt den svenska exporten framöver, samtidigt som olika indikatorer pekar på att den inhemska efterfrågan fortsätter att öka i ungefär normal takt den närmaste tiden”, resonerar KI.

Under den kommande mandatperioden bedöms utrymmet för ofinansierade reformer uppgå till ca 110 miljarder kronor.

”Trots högkonjunkturen är finanspolitiken expansiv i år och det överskott som finns i de offentliga finanserna förklaras helt av konjunkturen. I strukturella, det vill säga konjunkturjusterade, termer är det offentliga sparandet nära noll i år och det krävs därför att en mer återhållsam finanspolitik framöver för att överskottsmålet ska nås”, resonerar KI.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.