Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Den amerikanska sprittillverkaren Brown-Forman tvingas sänka vinstprognosen för helåret på grund av Europas tullar mot USA.

EU:s tullar på 25 procent mot bland annat amerikansk whisky i juni som svar på USA:s importtullar på stål och aluminium har skapat osäkerhet och högre kostnader för företaget.

Brown-Forman uppger att man samtidigt har valt att ta en avvaktande roll kring det hela och inte försökt kompensera med prisökningar i Europa.

”På ett sätt kan man säga att vi köper tid för att se om dessa saker kommer att reda ut sig”, sade vd Paul Varga.

Men medan man väntar kommer kostnaderna att öka på grund av tullarna, och i kombination med valutaförändringar uppskattar man att 0,10 dollar av den prognostiserade årsvinsten faller bort. Det motsvarar i absoluta tal 50 miljoner dollar. Den nya prognosen för helåret är en vinst per aktie på mellan 1,65-1,75 dollar.

I övrigt har Brown-Forman fått en bra start på året. Omsättningen under det första kvartalet ökade med sex procent främst tack vare starka internationella marknader som motverkade den oförändrade försäljningen i USA.

Brown-Forman är främst kända för att vara tillverkare av whiskymärket Jack Daniel’s.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.