Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

EU-kommissionen har beslutat sig för att dra Irland till EU-domstolen då landet misslyckats med att kräva in olagligt statsstöd till Apple. Det handlar om en summa på omkring 13 miljarder euro som EU krävt att Apple betalar in för att ha betalt för låga skatter.

”Mer än ett år efter det att kommissionen antog detta beslut har Irland fortfarande inte krävt in pengarna”, uppger konkurrenskommissionären Margrethe Vestager i ett pressmeddelande.

Irlands deadline för att implementera kommissionens beslut var till den 3 januari 2017, fyra månader efter själva beslutet. Fram till dess att det olagliga stödet har återkrävts anses Apple fortsätta dra nytta av en olaglig fördel, menar kommissionen.

I EU-kommissionens beslut framkom att Apple ingått avtal med Irland som innebar att bolaget betalade mellan noll till cirka en procent på sina europeiska vinster mellan åren 2003-2014. Det är att uppfatta som olagligt statsstöd och skadar konkurrensen, hävdar EU-kommissionen.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.