Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Irlands dataskyddsmyndighet, DPC, har öppnat en formell utredning mot Facebook för dataintrånget som påverkade nästan 50 miljoner användare. Det rapporterar CNBC.

DPC sade att utredningen ska göras för att se om Facebook i sin informationsgivning agerade i enlighet med de nya EU-reglerna för dataskydd, GDPR.

GDPR blev en gällande lag i hela EU i maj och kräver bland annat att företag informerar om dataintrång inom 72 timmar efter att de upptäckts. Medan Facebook har gjort detta betyder det inte att företaget lär slippa böter.

Dessa kan utfärdas till bolaget om det visar sig att man inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra dataintrång. I ett sådant läge blir det möjligt att bötfälla företaget med fyra procent av de totala årsintäkterna, vilka i fjol uppgick till 40,65 miljarder dollar på Facebook. Därmed riskerar den sociala nätverksjätten att få behöva betala 1,63 miljarder dollar om man fälls av DPC i utredningen.

DPC är annars den regulator som överser Facebooks praxis i hela EU. Detta eftersom det europeiska huvudkontoret för Facebook är förlagt till Dublin.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.