Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s sänkning av kreditbetyget för Latinamerikas största ekonomi Brasilien till skräpstatus, BB+, med åtföljande varning om ytterligare nedgradering, kom knappast som någon överraskning.

Kollapsande råvarupriser, där till skillnad mot 1970-talets latinamerikanska rutschkana även oljan dragits med, gör att läget för det senaste decenniets snabbväxare ser tufft ut. Att Brasilien numera är en nettoexportör av olja gör inte mixen särskilt mycket bättre denna gång.

Enligt S&P så förväntas den brasilianska ekonomin krympa både i år och nästa år. Stigande budgetunderskott och statsskuld, i kombination med korruption, i såväl näringslivet som offentlig sektor, och växande politisk osäkerhet skapar en instabil cocktail.

Att Brasilien har varit en måltavla för obligationsplacerare som lånat i amerikanska dollar och placerat i mera högavkastande brasilianska värdepapper, så kallad ”carry trade”, tillsammans med att många brasilianska storföretag har haft för vana att låna i amerikanska dollar ökar känsligheten för finansiella störningar.

Den stora frågan är om Brasilien och resten av Latinamerika är bättre rustat nu än de var när oljeprischocken på 70-talet sänkte de övriga råvarupriserna mot botten, med stor ekonomisk och politisk oreda, där militärdiktaturer upprättades på löpande band, som följ.

S&Ps åtgärd sänkning av Brasiliens kreditvärdighet till skräpstatus kommer säkert att möta kritik, inte minst från Brasilien. Men ratinginstuten har blivit mer alerta efter att de tappade byxorna i samband med eurokrisen, där flera AAA-rankade länder, som Spanien, var oroande nära att hamna i ”defaultäge”.

Se även:
Brasilien får skräpstatus – Jan Häggström kommenterar

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.