Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Glasklippan – den där man puttar ut kvinnor att stå för att se om det håller. När ingen man vill ha jobbet eftersom loppet ändå med största sannolikhet är kört, kan man tänka sig att ta in en kvinna.

Jag skrev en artikel om det i Veckans Affärer för ett par år sedan.  Av de 35 kvinnor som fått vara börs-vd:ar till och med 2012 kunde teorin med lätthet appliceras på 16 av dem.

En teori om att kvinnor ofta får chansen när ingen vettig man velat ta den passar ju utmärkt på mitt dagsverke i dag – att just efter att Jörgen Lantto gått av scenen kommentera Fingerprintaktien på Nordnet Live. Snacka om kamikazeuppdrag som ingen vettig man ville ta. Då ringde de in en kvinna. Ungefär så här svarade jag:

Fingerprint är ju inte bara en av börsens mest omsatta aktier utan också den mest volatila, vad beror det på?

Med ett bolag som växt så extremt starkt som Fingerprint vore det konstigt om man inte såg några hack i aktiegrafen. Men som alla vet är det förväntan om framtida vinster som styr kursen och där går meningarna i marknaden brett isär när det gäller Fingerprint och då blir naturligtvis kursen slagig också. Även om alla var överens om vad Fingerprint kommer att tjäna 2016 eller 2017 så är det inte säkert att man är överens om multipeln. Är det här ett bolag som ska handlas på pe 10 eller pe 30?

Vad skall man tänka på som investerare i Fingerprint?

Jörgen Lantto brukar säga att det finns bara en Usain Bolt – det må låta kaxigt men är troligtvis helt sant, och hur konstigt det än må låta så har ett litet bolag från Göteborg slagit alla på fingrarna.

Bolaget har lyckats få fram den objektivt bästa, tekniskt mest överlägsna sensorn. Efter att ha tävlat i snart 20 år har bolaget VUNNIT mot konkurrenter som funnits lika länge men som lagt betydligt mer i R&D och som dessutom efter uppköp av Synaptics och Apple haft enorma resurser. År 2012 köpte Apple Authentech och i snart 4 år har sensor-tillverkaren alltså funnits som dotterbolag hos väldens mest välkapitaliserade företag utan att utveckla en bättre teknik än den Fingerprint har. Om Fingerprint redan haft de tuffaste konkurrenter man kan ha – under många år – vad är det då som säger att norska eller kinesiska bolag skulle lyckas?

Vilka är då utmaningarna?

Problemet är att det inte alltid är den bästa produkten som lyckas. När Ericsson och Nokias ingenjörer plockade isär en iPhone första gången så garvade de. De tyckte tekniken var undermålig och trodde aldrig att iPhonen skulle slå.

Sensmoralen är att kineserna, eller norrmännen för den delen, även om jag tror mer på de tidigare, inte behöver vara bäst. Det kan ju vara så att det räcker att de erbjuder en nästan lika bra produkt för en tiondel av priset för att priset för Fingerprints sensorer ska falla radikalt. Kan ökade volymer kompensera för prisfallet, kanske!?

Vad kommer avgöra kursutvecklingen framöver?

De som är negativa till Fingerprint lyfter gärna fram att man visserligen ser ganska bra in i de närmsta 9 månaderna, för det vet man genom sina sk design wins, och då ser det ju bra ut, men sen kommer konkurrensen ikapp! Men då ska man komma ihåg att en telefon säljer ofta i volym ett tag efter att den är lanserad, så snart börjar man kunna räkna ordentligt även på 2017 och då kanske det visar sig att volymerna och priserna håller sig längre än skeptikerna tror just nu.

Dessutom läste jag en analys igår som lyfter fram att Fingerprint är en av de få som kan få loss kapacitet i år. Kontentan i analysen var att det råder kapacitetsbrist i foundries/fabrikerna och att Fingerprint tack vare sin starka ställning förra året har lyckats säkra upp produktionskapacitet för 2016 och del av 2017, vilket betyder att konkurrenterna inte kan garantera stora volymer vilket gör att kunderna inte vill beställa av någon annan än Fingerprint… Haussat värre…

Jag håller med om att 2016 ser starkt ut för Fingerprint och svårigheten är som alltid att förstå hur mycket av det som marknaden tagit till sig. Men det allra viktigaste är vad som händer 2017 och framåt. På kort sikt ska man hålla ögonen på vad som lanseras i Barcelona. Och då inte bara från Fingerprint utan framförallt från konkurrenter som Qualcomm.

Nu sitter jag på min stol – hemkommen från glasklippan. Tack Joakim Bornold för att du bjöd in mig! Killarna kanske helt enkelt inte vågade.

 

Här kan du se intervjun i sin helhet.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.