Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

 

Klädjätten H&M:s rörelseresultat blev lägre än marknadens förväntningar. Samtidigt fortsätter bolagets varulager att öka och ökade prisnedsättningar väntas under det andra kvartalet.

Bruttomarginalen uppgick till 49,9 procent (52,1). I föregående kvartal var marginalen 55,4 procent. Försäljningen, som har rapporterats tidigare, uppgick till 46 181 miljoner.

Rörelseresultatet blev 1 208 miljoner kronor (3 159), väntat rörelseresultat var 1 336. Rörelsemarginalen var 2,6 procent (6,7). Bruttovinsten blev 23 040 miljoner kronor (24 466), med en bruttovinstmarginal på 49,9 procent (52,1).

Resultatet före skatt var 1 263 miljoner kronor (3 212). Resultatet efter skatt blev 1 372 miljoner kronor (2 457).

Resultatutvecklingen i kvartalet påverkades negativt av svag försäljningsutveckling samt
högre prisnedsättningar, uppger bolaget i rapporten.

”Modebranschens snabba förändring fortsätter. Som tidigare kommunicerats har starten på året varit tuff. 2018 är ett omställningsår för H&M-gruppen då vi accelererar vårt förändringsarbete för att kunna ta tillvara på de möjligheter som den snabba digitaliseringen skapar”, kommenterar vd Karl-Johan Persson i rapporten och fortsätter:

”Den svaga försäljningen i det fjärde kvartalet, som delvis orsakades av obalanser i sortimentet för H&M-varumärket, gav ett stort reabehov under det första kvartalet. Den höga reanivån i kombination med ovanligt kallt vinterväder fick en negativ inverkan på försäljningen av vårvarorna.”
Varulagret uppgick till 34 959 miljoner (32 692) i slutet av perioden, en ökning med 7 procent i svenska kronor jämfört med motsvarande tidpunkt föregående år. Valutajusterat var ökningen 8 procent..

”Varulagerökningen förklaras av expansionen men också av den svaga försäljningsutvecklingen under kvartalet. Detta innebär att nivån på det utgående varulagret per den 28 februari 2018 är högre än planerat vilket kommer att leda till ökade prisnedsättningar under andra kvartalet 2018 jämfört med motsvarande kvartal föregående år”, skriver bolaget i rapporten.

Koncernen hade en positiv skatteintäkt av engångskaraktär om 399 miljoner kronor till följd av den amerikanska skattereformen.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.